Valls, 25 de gener de 2024.- Més de 300 persones, en representació de 78 colles i altres agents vinculats al món casteller, han participat a la Nit de Castells, una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12 – La Xarxa. L’acte s’ha retransmès en directe per més de 20 televisions locals i per la plataforma La Xarxa+.
Els trofeus Baròmetre han anat a parar a les colles més completes en cada categoria (és a dir, amb més gamma de castells assolits, amb un mínim de tres descarregats): Castellers de Vilafranca, Moixiganguers d’Igualada, Nois de la Torre i Castellers del Foix. Han entregat els trofeu el president del Baròmetre Casteller, Carles Esteve, i la representant de Pellisa Ràfols, Maria Diaz. L'han recollit els sots cap de colla dels Castellers de Vilafranca (Jordi Masó) la presidenta del dels Moixiganguers d'Igualada, , la co-cap de colla dels Nois de la Torre (Aina Racasens) i la cap de canalla dels Castellers del Foix de Cubelles (Anna Jiménez).
Les escenes viscudes al darrer Concurs han protagonitzat tres dels premis més destacats de la Nit, precisament els tres que tenien finalistes: el Moment casteller, la Colla de la temporada i la Imatge de la temporada. Han estat, respectivament, per al 5de8 de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, la victòria dels Castellers de Lleida en la sessió de dissabte –com a reflex de la seva espectacular temporada– i l’emotiva abraçada que van protagonitzar la Noa i la Mia, dues enxanetes de la Colla Vella, després de descarregar el 4de9sf a la TAP. Els guanyadors del Concurs, els Castellers de Vilafranca, s’ha endut el flamant premi de Colla més completa de la temporada.
Altres premis que recullen la projecció de la darrera temporada han estat l’especial, lliurat a les dues colles dels Xiquets de Valls, per ser el primer municipi amb dues colles de 10; el de la Plaça, lliurat a la Bisbal del Penedès, i el Descarregat, a Esperxats de l’Estany.
Un dels moments més esperats de la gala, com és habitual, ha estat al final, amb el lliurament del Premi. La Trajectòria, que enguany ha estat per a Guillem Bartolí, casteller de la Vella, que va ser cap de colla amb els primers castells de 9 del segle XX. Bartolí se suma als anteriors premis trajectòria: Jaume Roset, Oriol Rossell, Pere Català Roca, Josep Antoni Falcato, Marcel·lí Güixens, Francesc Piñas, Joan Vallès, Quico Pino, Josep Sala, Helena Llagostera, Pere Gassó, Lluís Liron, Francesc Moreno Melilla, Jordi Sentís, Juan Romero Juanacho, Quim Vilafranca i Amaia Comas.
El premi Pere Català Roca de fotografia castellera ha estat per a Mireia Comas i l’Ambaixador Castells, per a les colles de l’exterior, que ha comptat amb la intervenció a distància de Sergi Gibaja, dels Xiquets de Copenhaguen.
Els onze premis lliurats tenien set jurats diferents: els cronistes castellers, les colles de gamma extra, la CCCC, l’Ajuntament de Valls, el Consell Assessor de la Revista Castells i les redaccions de la Revista Castells i TAC 12. El Premi del Baròmetre Casteller es decideix en base als resultats i consecucions de la darrera temporada.
Durant la Nit també s’han recordat els 15 anys de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Unesco, en una iniciativa de la Revist Castells, que va néixer ara fa 20 anys.
Premis de la XVIII Nit de Castells:
Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells. A Guillem Bartolí, casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, per una llarga, sòlida i compromesa trajectòria que el va dur a ser el cap de colla dels primers castells de 9 de la Segona Època d’Or i que el manté de manera continuada en primera línia.
Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells. A les colles castelleres de l’exterior pel seu progrés i determinació, en una decidida aposta per a projectar i mantenir els castells en diverses realitats culturals.
La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa, de la seva bona organització o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per l’organització. A la Bisbal del Penedès, pel bon resultat dels canvis aplicats, que han permès millorar el desenvolupament d’una actuació, mantenint el perfil tradicional que l’identifica com una referència del calendari casteller.
Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada. Als Castellers de Lleida, per l’espectacular progressió en un any de consolidació del 4de8 i estrena de quatre construccions, una nova en el seu historial. Finalistes: els Moixiganguers d’Igualada i els Nens del Vendrell.
Colla amb millor temporada. Premia la colla que, en el seu conjunt i globalitat, ha realitzat la millor temporada. Atorgat per l’organització. Als Castellers de Vilafranca, guanyadors del Concurs de Castells, que han descarregat els dos castells de 10, a més d’haver coronat el 9de9f i haver estat la que ha sumat més construccions de gamma extra.
Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers. Al 5de8 de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau al Concurs, per descarregar-lo al primer intent, per la seva execució i pel component emotiu i emocional que va suposar. Finalistes: el 4de9f dels Moixiganguers al Concurs i el 3de10fm carregat de la Colla Joves per Santa Úrsula.
Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que pels seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC. Als Esperxats de l’Estany, per haver fet la seva millor temporada, amb tres estrenes, sense cap caiguda i un sol intent desmuntat.
Premi Imatge de la temporada TAC 12 – La Xarxa. Premia una imatge que per estètica, espectacularitat o concepte ha tingut un gran impacte audiovisual durant la temporada. Atorgat per l’organització. A l’abraçada de la Noa i la Mia, enxanetes de la Colla Vella, després de descarregar el 4de9sf al Concurs, en una imatge que va simbolitzar el conjunt d’emocions viscudes les setmanes anteriors. Finalistes: els Castellers de Vilafranca aixecant el títol de campions del Concurs i l’entrada en carro a Vilafranca per part de castellers de la Colla Vella, vestits a l’antiga.
Premi de fotografia Pere Català Roca. Distingeix un/a fotògraf/a que hagi destacat per les seves aportacions a la fotografia de temàtica castellera. Atorgat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Valls. A Mireia Comas, per la seva àmplia trajectòria fotografiant la pluralitat d’enfocs i la plasticitat visual que ofereixen els castells, amb una especial atenció als Minyons de Terrassa, colla de la qual en va formar part entre els 6 i els 21 anys.
Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric i les més completes en cada categoria. Patrocinat per Estrella Damm.
– Colles que guanyen pis:
– Colla més completa de castells de 9: Castellers de Vilafranca
– Colla més completa de castells de 8: Moixiganguers d’Igualada
– Colla més completa de castells de 7: Nois de la Torre
– Colla més completa de castells de 6: Castellers del Foix
Premis Especial Nit de Castells. Premia un fet rellevant del món casteller pel seu impacte, transcendència o valor. Atorgat per l’organització. Als Xiquets de Valls per ser la primera població que té dues colles en fer castells de 10, alçats en la darrera diada de Santa Úrsula: 3de10fm carregat per la Colla Joves i 4de10fm carregat per la Colla Vella.